söndag 10 oktober 2010

Livshistorien



Skapad av Ted ons, juni 06, 2007 19:32:30


Det talas ibland om att vi är ”historielösa”. Riktigt vad som menas med det kan diskuteras. På individnivå är det inte så. Var och en av oss har sin livshistoria och bär den dagligen mer eller mindre medvetet. Vi handskas i omgångar med olika "kategorier"; barndomen, platser vi bott på, sociala nätverk, resor, yrkesliv osv. Dessa blir synliga i olika livsfaser. Vi är på ett sätt fånga av eller i ”nuet”, upptagna av det vardagliga och bär tankar och funderingar inför framtiden. Detta med ”framtiden” är relativt nytt. Kanske har Mirjam haft "framtiden" i tankarna då hon släktforskat?

I Amerikabrevet framträder Christina Pettersdotter i Jamestown den 10 februari 1880 med tankar om framtiden. I min tolkning, är ”döden” framtiden, sedd som en övergångsfas,att återkomma till Gud och få evigt livet.

Vår släkts ”startman” är Petter Jonsson född den 21 juni 1789. Det är dagen före Eden i Bollhuset i Paris och på ett sätt inledningen av den Franska revolutionen. Denna förändring med upplysningstankar i botten fick omfattande återverkningar. Det var inledningen till ett moderna samhället byggt på individen och hennes medverkan. Tidigare hade människan inpassats i en Gudsbyggnad där hon tilldelats en plats. Jordelivet var ett förstadium till det himmelska livet. Den avgörande frågan var hur man skulle leva för att få komma dit, till himmelen.

Under 1800-talet blev människan omärkligt en historisk person. Hon drogs in i tankeprocesser som rörde religion och politik. I skolan lärde hon sig läsa och skriva. Hon fostrades till medborgare även om det tog tid och kamp för att bli fullvärdig, få rösträtt. Folkrörelserna blev arenor för de människor som vill förändring och utveckling. Befolkningstillväxten bidrog till urbanisering, nykolonisation och utvandring. Ståndssamhället ersattes av det borgerliga samhället inom vilket arbetarklassen växer fram som en "motståndsrörelse".
Den moderna människan skapades i denna process. Hon blev en individ som ingick i olika kollektiv. Hennes frigörelse skedde på så många plan och föreställningen var stark att förnuftet i kombination med ansvarstagande och kunskap skulle forma ett samhälle för alla.

Det är mot denna bakgrund släktforskningen kan uppfattas; inte bara för att se hur långt tillbaka vi kan dokumentera våra förfäder, utan mer, att vi tillsammans medverkar till att skapa en kontext i vilken de kan göras ”levande”och våra egna liv bli mer begripliga. I min generation finns ännu de som har personliga minnen av människor födda på 1800-talet. Så utifrån den släktöversikt som nu ”läggs ut på nätet” ska det vara möjligt att aktivt med text och bilder medverka i skapandet av historien.

Aspudden i maj 2007
Ted Derwinger


Det finns också en tanke att denna släktöversikt ska bli till en kontaktyta för oss alla, att samtal och personliga möten blir möjliga, att händelser av intresse sparas i text och att våra föreställningar och uppfattningar berikas och omprövas . Livet är en dynamisk process?

Du kan bläddra och läsa som du vill. Du hör till en gren på släktträdet som antingen kommer från Vimmerby eller Jamestown NY. Du kan så placera namn du hört inom resp. gren, tillsammans är det 11 grenar. Du kan även få veta mer om nämnde Petter Jonsson och alla hans barn och följa en del rottrådar längre tillbaka. Jag vill här uttrycka glädjen över kontakten med Donald och Nancy Hultquist i Oberlin Ohio och ett tack till Karen Linsey i Jamestown, som förmedlade den. De ger oss kunskap om vad som hände de som utvandrat och ger samtidigt släktträdet dess återstående grenar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar